Законопроект про ринок землі в Україні – коли стартує реалізації угідь

Всі новини
28 трав. 2021
Теги:

Законопроект про земельний ринок – важлива складова української економіки

Зняття мораторію та ухвалення законопроекту про ринок землі нарешті продемонструвало роль держави в налагодженні роботи агросектору. Початок повноцінних земельних відносин та укладання договорів купівлі-продажу ділянок призведе до радикальних зрушень в українській економіці.

Вітчизняні землевласники нарешті зможуть проводити економічно ефективну реалізацію сільгоспугідь уже найближчим часом. Цей процес буде дійсно результативним тільки завдяки чесному функціонуванню ринку. Забезпечити його має уже перевірена електронна система Прозорро.Продажі.

Проект Закону України про ринок землі – коли чекати на зміни

Новий Закон про ринок землі в Україні сприятиме раціональному використанню ресурсу, продовольчій безпеці держави, збільшенню виробництва сільгосппродукції та розвитку аграрної сфери в цілому. Розпочати слід із налагодження захисту безпосередніх учасників земельних відносин. Це насамперед селяни, у власності яких знаходиться 28 млн. га аграрних паїв – 65% від площі усіх угідь в Україні.

Після розробки проекту закону про ринок земель держава також бере на себе відповідальність за наступні проблеми, пов’язані з ринком землі:

  • регулювання відносин між учасниками на юридичному та економічному рівнях;
  • контроль за процесом обігу ділянок сільськогосподарського призначення;
  • розробка нормативно-правової бази, яка впорядковуватиме укладання договорів купівлі-продажу;
  • мінімізування (в ідеалі – повна ліквідація) махінацій та незаконних схем при продажі аграрних угідь.

Виконати останній пункт легко, якщо застосувати вже перевірений механізм продажу державних активів – електронну систему Prozorro.Sale. Наразі уряд активно розглядає цю можливість, тому ми уже найближчим часом очікуємо ухвалення відповідного нормативно-правового акта. Електронні майданчики уже зараз готові проводити публічні аукціони з продажу земельних ділянок, адже вони мають подібний досвід. Отже, на проекті закону про ринок землі 2020 року влада не зупиняється, а продовжує працювати над розвитком галузі.

Закон України про ринок земель – як проходитимуть продажі угідь

Такий сучасний антикорупційний стартап, як система електронних торгів Прозорро.Продажі, з’явився 4,5 роки тому. Від самого початку він став справжньою сенсацією. Створенням такої системи ми завдячуємо не тільки Мінрозвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, а й просто небайдужим активістам та волонтерам.

Таким чином Україна стала на шлях подолання корупції. А кожен громадянин наразі має можливість придбати чи орендувати різноманітні об’єкти державної чи комунальної власності цілком легально, без махінацій та спеціальних знайомств. А ЗУ про ринок землі сприятиме цьому процесу і в агросекторі.

Зауважимо, що публічні аукціони, які проходять з використанням технічної бази ДП «Прозорро.Продажі», є досить дієвим методом реалізації майна. На спеціальних майданчиках у режимі онлайн відбувається продаж чи здача в оренду нерухомості, автомобілів, промислових комплексів тощо.

Важливим етапом після ухвалення Закону про ринок землі має стати розробка процедури її реалізації. Очікуємо на укладання договорів купівлі-продажу для фізичних осіб через електронні аукціони уже з 01 липня поточного року. Вони зможуть стати власниками ділянок, площа яких не більша за 100 га. Приватні компанії, тобто юридичні особи, зможуть придбати наділи до 10 000 га, але лише із 2024 року.

Майже 7 млн. українців зацікавленні у відкритті ринку землі, тому закликаємо їх до реєстрації на майданчиках Прозорро.Продажі, аби не пропустити початок торгів.