Закон про земельні аукціони набрав чинності з липня 2021 року

Всі новини
20 серп. 2021
Теги:

Закон України про земельні аукціони та реформування агросфери

Після набрання чинності Законом України про земельні аукціони нарешті запустився повноцінний ринок земель сільськогосподарського призначення. На які зміни нам чекати найближчим часом, та як складуться відносини потенційних учасників торгів? Читайте думки провідних земельних фахівців у матеріалі нижче.

Закон України про земельні аукціони 2021 року – що передбачає

Багато важливих законопроектів було ухвалено за останні 1,5 роки. Вони скасували довготривалу заборону на продаж с/г землі і ознаменували нову еру розвитку українського агросектору. Зокрема Закон про земельні аукціони № 2195 передбачає їх електронний формат. Вони стартували в системі Прозорро.Продажі 01 липня 2021 року. Саме з цього дня фізичні особи можуть придбати та орендувати земельні ділянки приватної, комунальної чи державної власності.

Стверджувати той факт, що українське суспільство повністю готове приймати зміни в земельній сфері, важко. Однак створення нової нормативно-правової бази, на думку Елліни Юрченко, координатора Українського клубу агробізнесу, має чимало переваг:

  • приблизно 7 мільйонів громадян, у власності яких перебувають земельні паї, вперше з часів незалежної України одержали законне право на реалізацію власних активів;
  • очікується стабільне збільшення вартості оренди аграрних угідь;
  • зростання вітчизняної економіки мінімум на 1%;
  • купівля, продаж та інші операції із земельними ділянками стають законними, а тіньовий ринок зникне, адже раніше саме через нього підписувалися непрозорі угоди оренди на 50 років;
  • простішою стає процедура об’єднання угідь при злитті кількох сільськогосподарських підприємств. Раніше в цій сфері застосовувалися заплутані схеми реалізації прав на користування землею або продажу цілих агрофірм як майнових комплексів;
  • надходження додаткових інвестицій у с/г виробництво – фермери будуть дбати про поліпшення господарства на власній ділянці краще, ніж на орендованій.

У травні 2021 року урядом був ухвалений Закон, який переводить продаж землі на електронні аукціони, зокрема в системі Прозорро.Продажі. Роман Лещенко – чинний міністр агрополітики – заявив, що завдяки цьому рішенню підхід до реалізації с/г землі повністю зміниться в бік прозорості та відкритості.

Закон про аукціони по землі на майданчиках Прозорро.Продажі

Після прийняття Закону України про земельні аукціони дуже гостро постало питання їх прозорості. Процедура реалізації аграрних угідь викликала чимало суперечок. Деякі власники земельних паїв виступали проти реформи агросектору та ухвалення законопроекту. Причиною цьому стали побоювання щодо «дерибану» найкращих ділянок українського чорнозему.

Не допустити даної ситуації допоможе електронна система Прозорро.Продажі, через яку уже протягом 5 років проходять публічні аукціони. Кожен громадянин має вільний доступ до інформації про продану землю та учасників торгів. Вона зберігається в Центральній базі даних модуля Prozorro.Sale.