За і проти ринку землі, купити ділянку на Прозорро.Продажі

Всі новини
07 черв. 2021
Теги:

Ринок землі та За і Проти продажу ділянок сільгосппризначення в Україні

Продаж земельних ділянок с/г призначення в Україні почнеться 01 липня 2021 р., однак у суспільстві досі активно ведуться дебати щодо усіх «за» і «проти» ринку землі. Чи справді уряд зацікавлений у прозорій, а не тіньовій реалізації аграрних угідь? Чи будуть викуплені українські чорноземи олігархами та чи стануть банки великими землевласниками? З цього приводу ми зібрали думки провідних вітчизняних експертів.

«За» і «Проти» ринку землі і продаж ділянок сільськогосподарського призначення на електронних аукціонах

Головним досягненням, зважаючи на всі «за» і «проти» ринку землі, є визначення чіткої дати початку проведення земельних торгів. Адже раніше влада обмежувалась розмитими формулюваннями, роками продовжуючи мораторій на продаж угідь сільськогосподарського призначення. Тепер же на ринок теоретично можна виставити близько 28 млн. га приватних паїв та більше 10 млн. га землі, що перебуває у державній або приватній власності.

Щодо останнього пункту, то тут уряд тримав інтригу до останнього. В ухваленому ще 2020 року законі «Про обіг землі сільськогосподарського призначення» йшлося про дозвіл реалізовувати приватні аграрні угіддя. Лише 18 травня 2021 р. депутати у пришвидшеному темпі проголосували за законопроект, що знімає мораторій з державних та комунальних земель. Торги з продажу земельних ділянок проходитимуть з використанням сучасних ІТ-технологій, зокрема електронних майданчиків Прозорро.Продажі.

Співставляючи усі «за» і «проти» щодо ринку землі, експерти та звичайні громадяни єдині в одному. Продаж ресурсу, що має стратегічне значення для всієї країни, має відбуватися за чіткими та зрозумілими інструкціями, без хабарництва чи договорняків зі «своїми». Публічні аукціони, що регулярно проходять в електронній системі Prozorro.Sale, є простими і зрозумілими для звичайних користувачів. Правила участі та організації однакові для всіх, а вплинути на результат торгів землею просто неможливо.

«За» і «проти» ринку землі та як купити аграрні угіддя на майданчику Prozorro.Sale

Раніше процес реалізації сільськогосподарських угідь в Україні нагадував скоріше стихійний базар, аніж ефективний ринок землі, аргументи «за» і «проти» мало кого хвилювали. Політичні сили не були готові до ухвалення непопулярних рішень, побоюючись втратити омріяні рейтинги. Однак в найближчому майбутньому ситуація має змінитися.

Торги на електронних майданчиках Прозоро.Продажі забезпечують чесну конкуренцію. Виставлені на них лоти, зокрема земельні ділянки сільськогосподарського призначення, можна продати зі значним зростанням початкової ціни. А фахівці майданчика забезпечать повний інформаційний та юридичний супровід. Тут ви не придбаєте «кота в мішку». Усі угоди є повністю прозорими, а будь-які порушення одразу оскаржуються.


Проаналізували всі «за» і «проти» ринку землі та бажаєте взяти участь у торгах? Оберіть надійний майданчик, пройдіть нескладну процедуру реєстрації та зробіть ставку на найбільш привабливий лот.