Земельні торги/аукціони вже стартували в Україні

Всі новини
12 серп. 2021
Теги:

Земельні торги у формі аукціону проходять за онлайн-процедурою

Перші електронні земельні торги/аукціони відбулися в Україні у липні 2021 року. Саме з цього періоду Закон № 2178-10, який регулює обіг сільськогосподарських земель, набрав чинності. Він був ухвалений ще весною 2020 року і повністю скасував заборону на продаж аграрних ділянок.

Порядок проведення земельних торгів у формі аукціону оновлюється

Майже 20 років українські землевласники чекали на скасування мораторію, який не дозволяв їм вільно продавати чи здавати ділянки сільськогосподарського призначення в оренду за власним бажанням. Однак навіть після відкриття земельного ринку можновладці не припиняють залякувати громадян неправдивою інформацією про тотальне скуповування найкращих ґрунтів. Ось чому деякі особи мають негативне ставлення до земельної реформи.

Персональні паї в Україні складають близько 28 млн. га, а всього с/г ділянки займають 70% від загальної площі земельного фонду. Придбати приватні аграрні угіддя чи взяти в оренду землі державної власності можна на офіційних торгах у формі аукціону через систему Прозорро.Продажі.

Близько 7 мільйонів українців володіють ділянками сільськогосподарського призначення. Саме вони будуть в подальшому активно задіяні в ринкових відносинах. Тому важливо зробити останні чесними та прозорими. Запобігти нелегальним стратегіям із захоплення цінних чорноземів допоможуть відкриті аукціони та встановлені обмеження на купівлю землі.

Стати учасником відкритих аукціонів з продажу аграрних угідь поки що можуть лише фізичні особи, які є українцями. Вони будуть отримувати в одні руки сумарну площу не більше 100 га. Юридичні особи приєднаються до торгів із січня 2024 року. Але вони зможуть набути права власності на значно більші площі – до 10 000 га. На реалізацію с/г ділянок іноземцям наразі накладено заборону. Дозвіл на їх придбання вони зможуть отримати лише через всеукраїнський референдум.

Проведення земельних торгів у формі аукціону на майданчиках Prozorro.Sale

Для того, щоб земельні торги/аукціони проходили дійсно відкрито та за чесними правилами, було прийнято рішення про використання для таких процедур електронної системи Прозорро.Продажі. Підключені до неї онлайн-майданчики є платформами для проведення торгових операцій та зв’язку між продавцем та покупцем. А інформацію про аукціони можна знайти у Центральній базі даних системи.

За 5 років через електронний модуль Prozorro.Sale було проведено 391 тисячу онлайн-торгів, а одержаний дохід нещодавно перетнув позначку 52 млрд. грн. На офіційних майданчиках, що мають потрібний рівень акредитації, ви можете долучитися до продажу сільськогосподарських угідь або слідкувати за аукціоном у режимі реального часу. Зареєструвавшись на одній із таких платформ, ви отримуєте доступ до лотів. А далі, обравши потрібний, подаєте цінову пропозицію та робите ставки протягом трьох раундів.

Завдяки системі Prozorro.Sale продаж та здача в тимчасове користування різноманітного майна державної та комунальної власності проходить за простими та зрозумілими правилами.